Network Menu

SWEA BUS Kommitté

Vår starka BUS-team är en blandning av pedagoger, egenföretagare och flerspråkighetskunniga.

Kommitténs medlemmar är alla mammor med barn i blandade åldrar. Vill du veta mer om projektet? Kontakta oss på bus(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

Ariane Heffernan
Ariane Heffernan (smk i BUS-kommittén): Inte trodde jag Chicago skulle bli staden jag blev erbjuden när jag sökte AuPair jobb 1990! Jag va då en rastlös 19 åring från Tranås i Småland. Men nu är jag så glad att det blev det för jag älskar denna stad!! Den gav mig allt jag saknade där hemma och här har jag nu en egen liten familj med man och två tonåringar! Jag har en stor passion för matlagning och har jobbat som bagerska och med catering i många år, samt är nu manager för Trader Joes. SWEA Chicago hittade jag för 17 år sedan och blev aktiv nästan med en gång genom först programgruppen och nu avdelningsordförande. Jag är en mycket social person och älskar att umgås med familj och vänner. Chicago erbjuder så mycket, inte minst inom Svensk kultur och traditioner har alltid varit viktigt för mig så utöver SWEA har jag också varit involverad med The Swedish American Museum. Här har barnen gått i skolan lite, ätit frukost med Pippi och dansat ut julen i januari. Jag är så enormt tacksam för allt som är erbjudit här som har gjort det så mycket lättare att uppfostra mina Svensk Amerikanska barn!

Gunilla Andersson Zeballos
Gunilla Andersson Zeballos är medlem i SWEA Houston. Hon har två barn, varav det äldsta precis håller på att fixa behörighet för att kunna studera i Sverige. Gunilla tog Mastersexamen i USA i Speech Language Pathology men inriktning på tal och språksvårigheter hos två eller flerspråkiga barn.

Anette Rydén, SWEA Athens
Anette Rydén, SWEA Athens, är regionordförande (RO) för region OEMA och hon är även SWEA Internationals styrelselänk till BUS kommittén. Anette flyttade till Aten 1994 tillsammans med familjen och stannade första omgången till 1996 då de flyttade tillbaka till Sverige. Knappt tre år senare, i augusti 1999, gick flyttlasset återigen till Aten. Familjens språk i hemmet har alltid varit svenska trots att barnen hela tiden har gått i engelsk skola och när det så småningom var dags för barnen att gå över till universitetsstudier valde båda två att studera i Stockholm. Anettes uppgift som RO är att leda styrelsearbetet i region OEMA, som idag består av 9 avdelningar; Stockholm, Budapest, München, Austria, Zürich, Basel, Genève, Istanbul och Athens. Hennes roll som styrelselänk till BUS kommittén är att hålla SWEA Internationals styrelse informerad om BUS arbete.

Malin Söderberg Wikström
Jag heter Malin Söderberg Wikström och är född och uppvuxen i Nacka utanför Stockholm. I augusti 2019 flyttade jag och min familj till Nairobi i Kenya för jobb på Svenska skolan där. Mina 3 barn och man följde med, då var barnen 18 år, 15 år och 11 år. Jag fick jobb på skolan som lärare för en 0-3:a med ca 15 barn. Min man som inte är lärare utan konsult inom ekonomi var medföljande men hade turen att få jobb som ekonomilärare på gymnasiet på skolan. Jag är i grunden utbildad grundskollärare i årkurs 1-7. När vårt yngsta barn var stor nog att börja på förskola bestämde jag mig för att plugga vidare till Speciallärare. Sedan 2013 har jag därför jobbat som speciallärare på ett högstadium i Nacka och har trivts väldigt bra med det. Under sommaren 2021 flyttade vi hem till Sverige igen av olika anledningar men vi har haft en fantastisk tid här i Nairobi och sett och lärt oss massor.

Tidigare medlemar som i stor utsträckning bidrog i projektet

Margot och flickorna
Margot Milani Björck, SWEA Rom, var tidigare BUS-projektets sammankallare och ordförande i SWEA Rom. Hon är i grunden civilekonom med erfarenhet från näringslivet. Hon är även historiker med erfarenheter från pedagogisk forskning inom förskoleverksamhet. Sedan mitten av 90-talet deltar hon årligen i genomförandet av studieresor för svenska pedagoger till Italien för studiebesök på förskolor som arbetar utifrån det som i Sverige benämns Reggio Emilia pedagogik. Margot har två döttrar födda 2006 och 2007 som pratar svenska med mamma och italienska med pappa.

Monica Bravo Granström är från Umeå och bor sedan 2002 i södra Tyskland med sin spanske make. Parets två barn växer därför upp trespråkiga. Monica har en fil. mag. i spanska, samt en Master i översättning vid spanskt universitet. Hon undervisar i svenska på Hochschule Ravensburg/Weingarten och Universität Konstanz samt arbetar som projektkoordinator på lärarhögskolan PH Weingarten. Där undervisar hon även i flerspråkighet och doktorerar om läsförståelse i flerspråkiga miljöer. Monica har även en högskolexamen från Högskolan i Dalarna i svenska som andraspråk och är författare till boken “I love svenska” (Isaberg förlag, september 2013), som riktar sig till vuxna kring flerspråkiga utlandssvenska barn (www.monicabg.com). Monica var med i BUS under åren 2012-2015. Hon var starkt bidragande till att bygga upp projektet och gav även webbinarier till svenska föräldrar runt om i världen. Hon skrev även artiklar till FORUM.

Anna Centerman. SWEA Beijing, är regionordförande (RO) i SWEA Asien och SWEA Internationals styrelselänk till BUS kommittén. Anna kom till Beijing 2010 tillsammans med sin make och två barn. Under 2016 flyttade de till Tianjin, Kina, ca 15 mil sydöst om Beijing. Språket i hemmet är svenska. Annas uppgift som RO är att leda styrelsearbetet i region Asien, som består av följande avdelningar, från norr, Seoul, Japan, Beijing, Hong Kong, Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, Melbourne och Perth. Hennes roll som styrelselänk för BUS kommittén är att hålla SWEA Internationals styrelse informerad om BUS arbete.

Lisa Ferraton, SWEA Singapore

Regina Harkin, SWEA Irland, har bott i Dublin i 20 år och har tre barn som är flerspråkiga i svenska och engelska. Regina är ämneslärare och har en magisterexamen i svenska, svenska som andraspråk och engelska från Stockholms universitet. I Sverige har hon undervisat på både högstadiet och sfi (svenska för invandrare). I Irland har hon bland annat arbetat som svensk lektor på Trinity College i Dublin. Nu undervisar Regina i modersmålssvenska på en grund- och gymnasieskola i Dublin och i Svenska skolan på lördagar. Hon har också kvällskurser i svenska för vuxna.

Lena Johansson
Lena Johansson: Jag flyttade till Orange County Kalifornien 1991, gifte mig och jobbade som hårfrisörska och drev min egen salong i Newport Beach. Det gick bra och språket var det inga problem med, speciellt eftersom jag spenderat 5 år som barn i U.S.A. Familjen anlände 1967 till Seattle, min tvilling syster och jag hade precis börjat 1a klass i Sverige. Nu blev det spännande och lite skrämmande att börja i Amerikansk skola. Första dagen var tuff men alla var mycket snälla och hjälpsamma, vi kunde ingen engelska. Efter 3 månader hade vi båda stort A som betyg i engelska och pratade flytande. Syrran och jag hade börjat prata engelska med varandra! Mamma insåg att vi måste hålla svenskan vid liv och insisterade på att tala svenska i hemmet. Snabbt framåt i tiden så var jag nu själv mamma ​och ville att min son skulle kunna prata svenska. Från första stunden pratade jag endast svenska med honom och förtsa orden var titta där! Vi började på Svenska Skolan när min son Andrew var 5 månader och vi fick många fina svenska vänner, han stortrivdes och svenskan bara rullade på! Jag började som lärare på Svenska Skolan då min son var 5 år och blev kvar i 16 år. Jag var lärare för många olika åldersgrupper inom årens lopp, varje elev hade sina utmaningar och segrar med svenska språket. Det var så roligt och positivt att hjälpa barnen att lära sig sitt modersmål, många forna elever studerar nu på universitet i Sverige. Det är så viktigt och givande att föra vidare detta kultur arv av språk och traditioner till barnen.

IMG_2696
Catrine Modig, SWEA San Francisco, är uppvuxen i Stockholm men bor numera i Monterey i Kalifornien. Catrine är språkvetare med en fil. kand.-examen från Högskolan i Skövde med påbyggd magisterexamen från Karlstad universitet. I Sverige undervisade Catrine engelska på Högskolan i Skövde. Under 1998-2012 arbetade hon i Försvarsmakten med att utbilda officerare i militärengelska. Åren 2010-2012 hade Catrine ett utredningsuppdrag åt den svenska Försvarsmaktens högkvarter som omfattade språkutbildning inom Försvarsmakten och Försvarshögskolan. Hennes fokus där var på användbarheten av utbildningen, kvalitetssäkring och testning av språkfärdighetsnivåer. Idag driver Catrine sin egen verksamhet inom översättning och språktestning, och arbetar på sin Master i engelska/översättning vid Uppsala universitet.

Lena Normén-Younger, SWEA Vancouver, är BUS-projektets grundare. Idag är hennes roll att avsluta publiceringen av Kartläggningne. Lena bor i Vancouver sedan 2001 och har ett förflutet inom klinisk forskning. Hennes barn är trespråkiga; de pratar svenska med henne, engelska med sin kanadensiska pappa och franska i skolan. Lena undervisar förskoleklass och åk 1 på Svenska skolan i Vancouver. Hon driver även intressegruppen med namnet ”Svenska som modersmål utomlands” (SMUL) med fler än 8 300 följare (oktober 2017) på Facebook: facebook.com/groups/svenskasommodersmal.

Lotta Olvegård kommer ursprungligen från Skara i Västergötland. Hon har tre barn som har växt upp flerspråkiga med engelska och svenska. Lotta är ämneslärare i svenska, engelska och svenska som andraspråk. 2014 doktorerade hon vid Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet med avhandlingen “Herravälde. Är det bara killar eller?” om gymnasieelevers möten med lärobokstexter i historia. Lotta har sin bas i Ann Arbor i Michigan, USA, dit hon flyttade för första gången 1991 för att arbeta som svensk lektor på University of Michigan. Tidigare undervisade Lotta i svenska som andraspråk och i svenska för invandrare (sfi) på Komvux. Nu pendlar hon mellan USA och Sverige, där hon undervisar på Göteborgs universitet. Lotta var med från starten 2012 till 2014. Hon bidrog framförallt till framtagandet av enkäten till kartläggningen.

Petra Socolovsky, SWEA Washington, är född i Töreboda i Västra Götaland och har arbetat som frilansjournalist för Sveriges Radio, från Nederländerna (9 år), Spanien (9 år) och USA (5 år). Hon har två söner, födda 2002 och 2006, som är trespråkiga (spanska, engelska, svenska). Petra var tidigare ordförande för Svenska Skolan i Washington DC som har ca 80 elever, och har satsat på ett intensivare samarbete med andra europeiska “lördagsskolor” i området, liksom med svenska skolor och universitetsinstitutioner i Nordamerika.

Linda Ström, SWEA Seattle, var tidigare BUS-projektets sammankallare. Linda växte upp i Kungälv och flyttade till Boston i USA redan 1998. Linda har ett förflutet inom det svenska bankväsendet och har i USA tagit en amerikansk Bachelor i organisation och ledarskap. Hennes intresse för flerspråkighet kommer från de två döttrarna födda 2000 och 2003. Nu med en dotter i High School och en på College så är hon med som rådgivare i gruppen. Linda har ett eget företag, Getswedish, som hjälper svenskar med flytt och acklimatisering till livet i USA. Linda har tidigare varit ordförande för SWEA Seattle och har tidigare arbetat som förskolelärare på Svenska skolan. Linda är gift med en svensk man och språket i hemmet är svenska.