Network Menu

Fredags-BUS

Håll utkik på SWEA världens slutna facebook grupp.

Vi inom BUS arbetsgrupp kommer med jämna mellanrum skicka ett litet Fredags BUS.

Sammanfattning från de frågorna kommer du att hitta här!

Septemberpyssel 2017 från SWEA Singapore

Välkommen tillbaka från det långa sommarlovet.

Lisa i SWEA Singapore har fixat ett kul höstpyssel.

Klicka på bilden så får du upp ett utskriftsvänligt dokument för månads pysslet.
Vill du göra ett pyssel för nästa månad, ta kontakt med din lokala SWEA avdelning och be dem skicka det till Lisa så väljer hon ut det bästa som publiceras på SWEA BUS hemsida

 

Majpyssel 2017 Seattle

Eleverna på Svenska skolan i Seattle är lite kluriga. Så här berättar de för oss:

I år har vi studerat stenåldern, bronsåldern och järnåldern, medeltiden fram till Gustav Vasas tillträde i Sverige. Våra frågor är alla historiska och de flesta har en bild som illustrerar dem:

Innan du gör pysslet så kan du läsa lite om Svenska Skolföreningen i Seattle. En länk till deras hemsida finns här. Om du vill ha facit på frågorna klicka på bilden med flickan och alla tårtorna.

Det går även bra att skriva ut pysslet här!

Historik och samarbete med SWEA

Svenska skolan i Seattle grundades augusti 1998 med en vision om en skola där barn har möjlighet att utveckla sitt svenska språk, sin svenska identitet och få den svenska kulturen att leva vidare. Varje höst samlas vi i Farrel McWhirter parken och har upprop. Skolan har under åren växt sig allt större sett till många olika perspektiv. Det faktum att skolan i dagsläget har 100 elever gör att skolan förmodligen är den svenska organisation i området där flest svenskar är involverade. Skolan är inte bara en viktig del av barnens uppväxt, det är även en viktig mötespunkt för många av de svenska föräldrarna. SWEA Seattle har genom åren donerat till skolan för att ge det lilla extra. Det har t.ex varit böcker och filmer till skolans bibliotek och SWEAs donation har gjort det möjligt att bjuda in svenska teater och musikgrupper.

Undervisning och gruppindelning

Idag är skolans 100 elever indelade i 7 olika klasser där man satt ett maxantal på 15 elever per klass. Skolans klasser är indelade i ålder i så stor utsträckning som möjligt. Vi följer skolverkets kursplan för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet. På grund av dessa kursplaner har elevernas kunskapsnivå i svenska varit tvungen att utvärderas mer grundligt i klasserna med äldre skolbarn. I grupperna där barnen från 7 år och uppåt går genomför lärarna intervjuer med barnen för att se att deras förståelse är tillräcklig för att kunna tillgodogöra sig undervisningen som sker. Om läraren är osäker på elevens språkförståelse genomför lärare tillsammans med en rektorer ett litet samtal med barnen för att se om elevens förståelse är tillräckligt stor för att kunna gå vidare till nästa nivå som krävs för att kunna följa med i den undervisning som sker på skolan.

Skolans styre

Skolan drivs av en styrelse av engagerade föräldrar som har huvudansvaret för att se till att skolan styrs korrekt i förhållande till de styrkrav som finns från skolverket i Sverige. De har även ansvar för att bjuda in till skolstart, julavslutning, sommaravslutning samt informera föräldrarna om volontärmöjligheter. Det pedagogiska och operativa arbetet styrs av två rektorer som även har ansvar för anmälningar till skolan och hanteringen av kö platser. De är även de som har den direkta kommunikationen med styrelsen. Rektorerna Charlotte Brekkan och Catharina Lundin har varit på sina poster som rektorer sedan 2010. De är även båda lärare på skolan vilket gör att de har god insyn i vad som kan utvecklas och vad som fungerar bra.

För att skolan ska kunna hålla en hög standard, anser både styrelse och lärare att det är oerhört viktigt att hålla sig uppdaterade om vad som pågår i skolvärlden, både i Sverige och i den kompletterande undervisningen som sker i svenska utomlands. De enskilda lärarna är själva ansvariga för att hålla sig uppdaterade och göra sin undervisning såaktuell som möjligt utifrån de elever de har in sin grupp. Från skolföreningens sida så ger de styrelsemedlemmar och lärare möjlighet att delta i svenska utlandsskolors förenings konferenser.

Just nu är hälften av lärarna utbildade lärare, övriga är alla högskoleutbildade. Skolan har infört assistenter de senaste åren i alla klasser som hjälper läraren i klassen. På så vis går arbetet betydligt smidigare i klasserna när man kan hjälpa till med både det praktiska och det pedagogiska. Det finns även en större chans och möjlighet för barnen att få den tid och hjälp de behöver under lektionerna. Vi erbjuder tidigare elever betalda ungdomsassistentplatser, ofta deras första jobb.

Lärarna har möjlighet att välja vilka läromedelsmaterial de vill arbeta med. Alla klasser har läroböcker eller material från Sverige. De förser även föräldrarna med ett mail varje vecka. Vad som ingår i dessa mail är beroende på vem läraren är men ofta kommer det med en uppdatering från föregående lektion och information inför kommande lektion. Det är även ett enkelt sätt för lärare och föräldrar att hålla en öppen kommunikation som både gynnar skolan och den enskilda eleven.

Tack SWEA Seattle och Svenska skolan i Seattle
Vi hoppas på ett fortsatt bra samarbete och utbyte genom åren och hoppas det pyssel som skolans elever har satt ihop kan inspirera mänga barn över hela världen .

Pysselfrågor från svenska skolan i Seattle:

I år har vi studerat stenåldern, bronsåldern och järnåldern, medeltiden fram till Gustav Vasas tillträde i Sverige. Våra frågor är alla historiska och de flesta har en bild som illustrerar dem:

 

 1. Vad kallades den första tiden med människor i Sverige?
 2. Vilken tid började vi tro på gudar i Sverige?
 3. Varför kom jägarna till Sverige på stenåldern?
 4. Vad hette asaguden Frejas bror?
 5. Vad bytte Oden sitt öga emot?
 6. Vad är två ställen vikingarna kan komma till när de dör?
 7. När börjar man träna sig för att bli riddare?
 8. Vilka vapen hade korsriddarna?
 9. Vem är Heliga Birgitta?
 10. Vad hette Heliga Birgittas kloster?
 11. Hur många barn hade Heliga Birgitta?
 12. När grundades Helsingborg?
 13. Hur många kloster och kyrkor fanns det på medeltiden i Sverige?
 14. Vad heter landet som alla frågorna är om?

Skriv ut pyssel!

Skriv ut facit!

Tips från en farmor

Hejsan

jo läste om ert fina bus project och blev intresserad av att ge lite upplysningar om hur jag som Svensk farmor upplevt det svenska språket med mina barnbarn. Min son är född i Danmark men har med oss alla i familjen bott i Hong Kong osv runt i världen och har mest engelska som sitt språk. Hans fru Christine är född och uppvuxen i USA.Vi bor alla i USA…. Mina 2 barnbarn Isabelle nu 14  och Zoe nu 13 är förstår Svenska utmärkt. ja de t.o.m svarar mig så gott de kan på svenska.
Helt från starten tänkte jag inte över det med språket utan när de blev passade hos sina farföräldrar ja då blev det helt svenska eller danska som min man också talar. Jag som passade dem mest lärde dem t.o.m deras första ord som TITTA, Lampa osv. Dessa Amerikanska barn kom en gång om året tillsammans med mig till old Sweden var jag lät dem leka med svenska barn. Jag talade sedan i USA konsekvent svenska och ansåg det absolut inte som något problem, för jag tänkte inte alls på det. Vi läste Alla vi barn i Bullerbyn, såg på svenska Pippi filmer  osv tillsammans…
Detta har nu resulterat i att dessa 2 tjejer skriver till mig på svenska inte helt korrekt men mycket bra och jag tilltalar fortfarande dessa tonåringar endast på svenska. Vi bor inte ens i samma stat längre… Här i Oregon state USA har vi en vecka på Trollbacken, ett svenskt sommarläger , varje år var endast få av barnen kan göra sig förstådda på svenska med mina barnbarn hjäper dem. Det kan man ju vara stolt över och på köpet har dessa barn också fått ett gratis extra språk vilket gör att de då lättare kan lära nya språk snabbare.

mitt förslag till svenska föräldrar, morföräldrar och farföräldrar: Sjung, lek berätta sagor på ert eget språk och tänk inte för mycket på hur och var det skall vara. Det språket som kommer lättast med gamla barnsånger osv… använd det till era barn och på det viset blir de nyfikna och vill veta mera och då kan man klämma till med ännu mera Svenska.
good Luck

Sussi Lempert Schwarz

SWEA Portland

Vilken barnbok har lästs flitigast i ert hem?

I februari kastade vi ut frågan i SWEA Världens Facebookgrupp under titeln “Fredags Bus”.

Vilken barnbok har lästs fligigast i ert hem?

Med det följde en härlig diskussion och vi håller på att sammanställa listan efter åldersgrupp.

För att inte hålla inne på information så kommer här en lista på alla böcker och författare som nämndes.

I senaste numret av Forum kan du läsa om vilken bok som får SWEA BUS omnämning som mest populära bok inom SWEA 2016.

Tack alla underbara Sweor som delade med er av era bokupplevelser och för att ni delade med er av bilder på era böcker!

Fredagsbusbild12745778_10156577812995013_3481763020013447264_n12715767_10153897054923965_5220862583399256617_nunnamed12715618_10153485992093108_2323934855132130177_n12729396_10153897057528965_4611788633660548816_n

Martin Widmark Lasse Majas detektivbyrå
Mattias Danielsson Monster överallt <10
Pia Lindenbaum Gittan böckerna
Pia Lindenbaum Kenta och barbiesarna
Pia Lindenbaum Siv sover vilse
Pixiböcker Kaninen som tappade svansen
Pixibok Kissekatt
Pixibok Fru Höna går och handlar
Pixibok Topsy och Tovan
Pixibok Mias lila lamm
Pixibok Millemus
Pixibok Kerstin fyller fem
Pixibok Lille Ping
Pixibok Hästen och den röda traktorn
Pixibok Putte och farbror Paul
Pixibok Nallar på vift
Pixibok Englands rosor
Roald Dahl Stora vänliga jätten
Roser Capdevila De vilda trillingarna
Sara Sheppard Köttgänget <7
Sara Sheppard Viktiga kartor <7
Sara Sheppard Skogsdjur <7
Sören Olsson, Anders Jacobsson Håkan Bråkan
Sören Olsson, Anders Jacobsson Sune
Steve Smallman en rolig överraskning <5
Steve Smallman Torka i lerpölen <5
Steve Smallman Traktorterror <5
Steve Smallman Stackars traktor <5
Sven Nordqvist Lisa väntar på bussen
Svens Nordqvist Mamma Mu
Svens Nordqvist Alfons Åberg
Svens Nordqvist Mamma Mu städar
Svens Nordqvist Mamma Mu och kråkans jul
Svens Nordqvist Pettson får julbesök
Svens Nordqvist Kackel i grönsakslandet
Svens Nordqvist Rävjakten
Ulf Stark & Eva Eriksson När pappa visade mig värsalltet
Unni Lindell Mystiska Milla

Vilken är den bästa appen för läsning?

Fredagen den 26:e februari

För att få hjälpa oss alla att hitta snabba, enkla, prisvärda alternativ för att dela med oss av litteraturens gåva till nästa generation frågade vi i vårt Fredags-BUS:

Vilken är den bästa appen för att läsa svenska böcker när man bor utanför Sveriges gränser?

Några av de svar som kom upp var:

Biblioteket

Appar från Sveriges Radio

Utbildningsradion