Network Menu

Att ta studenten i Beijing

Text: Nellie Karlsson

Studenten! Äntligen kommer dagen man väntat på men som, när den närmar sig, inte bara ger en känsla av lycka utan även oro, vemod och spänning.

Efter att ha gått i stort sett hela min skolgång på Western Academy of Beijing (WAB) är det så dags att lämna skolan och Kina.

Att få möjlighet att läsa på en internationell skola har gett mig inte bara en väldigt bra utbildning utan även vänner över hela världen, mer förståelse för andra kulturer och spännande och ibland konstiga upptäckter vad gäller sätt att se på saker och ting.

Under de två sista åren har jag läst IB. Visst – det har varit krävande men eftersom skolan under flera år förberett oss elever inför detta har det ändå gått ganska bra.

Vi som går på WAB får den fantastiska möjligheten att ha vår avslutningsceremoni i självaste Konfuciustemplet. Templet byggdes 1302 under Yuandynastin och är en av Beijing absolut äldsta byggnader. Miljön i och runt templet gör att det nästan känns andäktigt att få vara där. Att se alla vänner, lärare, familjemedlemmar, släktingar och bekanta uppklädda och förväntansfulla gör situationen än mer högtidlig.

Men firandet och förberedelserna att snart vara klar med highschool börjar långt tidigare…

Under en av de sista dagarna i skolan är det tradition att avgångseleverna ska gå en ”Grade-12-walk”. Detta innebär att vi på ett långt led går genom skolans alla byggnader och tar farväl av elever och lärare – från de allra minsta i förskolan, via elementary- och middle school tillbaka till high school dit även föräldrar är inbjudna för att se en avslutande ”ramp walk”. Detta är en promenad nerför en lång ramp mitt i skolbyggnaden. Därefter är det dags för ett gruppfoto. Detta tas på den vackra bron som sammanbinder middle- och high school och går över Duck lake, en damm mellan skolans byggnader. I år blev det rekord med hur många som hoppade ner i dammen efter vi tagit fotot. Hela 7 modiga tog ett dopp i det kanske inte helt rena vattnet.

Redan innan slutproven är skrivna inbjuds avgångseleverna in till en gemensam frukost en tidig morgon. Efter den åker vi samtliga 12:or till kinesiska muren för ännu ett gruppfotografi. Iklädda WABs svart-gula jackor blir effekten fantastisk!

Inte nog med att vi hittar på kul grejer tillsammans i och runt Beijing, veckan innan studenten bjuder skolan med eleverna på en ”senior-trip” någonstans i Kina. I år åkte vi till Dayan utanför Shanghai. Där cyklade vi, gick en hike på fyra timmar (vilken lärarna innan avfärd sa skulle ta två…), åt på restaurang och umgicks rent allmänt.

Väl hemma igen är det dags för oss att förbereda oss för själva ceremonien. Under ett antal timmar övar vi på hur vi ska gå, stå, hålla avstånd, var vi ska sitta och hur vi ska förflytta oss när vi väl är i Konfuciustemplet.

När vi tågar in i Konfuciustemplet skiner solen och alla glada människor i publiken ställer sig upp. Själva ceremonin är på en innegård mellan vackra röda kinesiska byggnader. När vi alla kommit på plats på en trappavsats tar talen vid. Rektorer, lärare, representanter från templet och elever håller vackra, inspirerande och rörande tal och efter detta presenteras avgångseleverna en efter en och får sina diplom. Bland de 99 elever som slutar kan man se några vita studentmössor. Det är flera av de nordiska eleverna som håller fast vid traditionen med vit mössa. Det sista vi gör när en representant för skolan förklarar att ceremonin är över är att kasta upp var sin ros i luften. Nu har vi äntligen tagit studenten!

Samma kväll träffas elever och familjer på en gemensam middag. Efter middagen åker familjerna hem och festen fortsätter på stan för avgångseleverna. Nu gäller det att hålla sig vaken eftersom ännu en tradition ska följas; klockan 04:30 samlas vi studenter på Himmelska fridens torg för att se flagghissningen och lyssna till Kinas nationalsång. Därefter åker vi hem och sover…

Nellie Karlsson tar studenten i Beijing

Nellie Karlsson tar studenten i Beijing

Nellie Karlsson tar studenten i Beijing

 

, , , ,