Network Menu

Föra svenskan vidare till nästa generation

SWEA BUS, Barn utomlands och svenska språket, arbetar med att stödja dig som svensktalande att föra svenskan vidare till nästa generation.

Flerspråkighet är en fantastisk gåva och en som garanterat kommer att generera glädje och möjligheter. Men det är inte alltid så lätt att hålla på regler vi sätter upp, som till exempel att alltid tala svenska med barnen. Ibland tar vardagen över, vi är trötta och när avståndet till Sverige ökar och motivationen känns låg är det lätt att tappa gnistan. Då vill vi finnas där med tips, idéer och stöd för vi vet att det är värt det i längden.

Att kunna samtala med sina barn på det egna modersmålet är en stark identitetsbärande faktor både för oss själva och för barnen. Nyckeln till att kunna förstå och identifiera sig i en kultur ligger också mycket i den språkliga kompetensen. Värdet i att tillsammans kunna läsa svenska böcker, se svensk film och inte minst kommunicera med släkt och vänner hemma i Sverige. Genom att ge våra barn nyckeln, det svenska språket, ger vi dem också nyckeln till deras historia och gemensamma kulturarv. Kunskap i det svenska språket ger även möjlighet till studier och arbete i Sverige, ja jag kan faktiskt inte komma på en enda nackdel med att lära sig svenska!

För några år sedan gjorde SWEA BUS en stor kartläggning över hur svensktalande föräldrar lärde sina barn svenska. Vet ni vad som gav allra bäst resultat, förutom att konsekvent tala svenska till barnen? Jo, att läsa tillsammans! Läs, läs, läs! Och sedan läser ni lite till! Vet ni vad som gav sämst resultat? Jo, att förlita sig på olika appar som barnet själv satt med på telefonen, paddan eller datorn. Språk lärs bäst i interaktion med andra människor, inte genom en skärm. På engelska har någon fyndigt nog kommit på rimmet: ”There is no app to replace your lap”. Väl värt att tänka på.

En av planerna vi hade i vintras, innan våra liv kom att präglas av den pågående pandemin, var att komma upp med förslag på BUS-aktiviteter som ni kan använda i era egna SWEA-avdelningar. Kanske handlar det om att ta en promenad tillsammans, Sweor med barn, i en park där barnen ska leta upp vissa ord — en klassisk ordjakt. Kanske handlar det om att träffas och baka tillsammans där barnen får öva på att läsa recept och kanske skapa egna? Eller kan SWEAs alla bokklubbar någon gång om året också involvera barnen och läsa en barn/ungdomsbok? Kom gärna med förslag som vi kan sprida vidare!

Känner du dig nyfiken och kanske till och med intresserad av att ingå i arbetsgruppen som driver projektet? Då är du hjärtligt välkommen att kontakta oss, vi letar ständigt efter nya idéer och infallsvinklar på hur vi kan stötta och vägleda barn och barnbarn i den svenska språkutvecklingen.

På Facebook finns BUS diskussionsgrupp där olika frågor, idéer och utmaningar och tips kan diskuteras. Gå gärna med i gruppen och gör ett inlägg med det du funderar över så att vi kan komma igång.

Nu är det också dags att fundera på om er avdelning har någon Swea ni skulle vilja nominera till utmärkelsen Årets BUSa 2020! Utmärkelsen går till en Swea som på ett utmärkande sätt jobbar med att utveckla, behålla och sprida det svenska språket till nya generationer. Jag är säker på att det finns sådana Sweor i din närhet — eller är det kanske till och med du som skall nomineras? Vi ser fram emot många fina nomineringar.

Margot Milani Björck
BUS Kommittén, Sammankallande

Här kan du läsa mer om BUS, https://bus.swea.org

SWEA BUS: baka semlor

Baka semlor

SWEA BUS: Laga dim sum

Laga dim sum

Margot Milani Björck med sina barn

Margot Milani Björck med sina barn

Utdelning, Årets BUSa 2018

Viktoria Johansson, SWEA Athens. Årets BUSa 2018 (hon håller i sin diplom)

Arets-BUSa-2019-Anna-Svensson2-1kol

Anna Svensson, SWEA New York, Arets BUSa 2019

SWEA BUS: Läs! Läs!

Läs! Läs!

, , ,